Steak Tartare – The Chef’s Line

Zo ongelooflijk trots ben ik op dit recept. Met hulp en inspiratie van mensen om mij heen heb ik in dit gerecht uiteindelijk de ultieme combinatie gevonden van vis, vlees en groenten. Kijk HIER om tijdens aflevering 1 terug te kijken hoe ik deze tartare klaarmaak.

Het is namelijk mijn versie op de klassieke Steak Tartare, zónder ei, zonder augurk maar met nieuwe smaken een waar feestje in je mond.

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • 150-200 gram ossenhaas vd keurslager. Vlees moet 30 minuten voor bereiding uit de koeling.
  • 5 sjalotten
  • 200 ml kwalitatief goede olijfolie (extra virgine)
  • 4 Gekookte artisjokkenharten (uit blik)
  • 400 ml creme fraiche
  • 6 takjes tijm
  • 8 blaadjes basilicum
  • 6 rauwe verse coquilles
  • 100 gram verse boerenkool
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper
  • Zout (grof zeezout in molen)
  • Eetbare bloemen, kleuren wit, paars, groen.

Bereidingswijze:

Crème fraîche met de verse kruiden, 3 gesneden sjalotten, knoflook en laurier aan de kook brengen. Op smaak brengen met peper en zout. Ongeveer 20 minuten laten koken. Daarna door de zeef drukken. Artisjokkenbodems in stukken snijden en samen met de crème en met de staafmixer tot één geheel maken. Je kunt de crème nogmaals door de zeef halen of zo laten voor iets meer bite.

Tijdens het koken van de crème fraîche kun je de ossenhaas gaan snijden, zo klein mogelijk. Daarnaast snipper je de sjalot zo fijn mogelijk, deze twee meng je en breng je op smaak met peper, zout en olijfolie. Er gaat een klein drupje van de crème doorheen, ongeveer een halve eetlepel. Snijd de coquille in dunne plakken. Droog de boerenkool door deze in een koekenpan met goede anti-aanbaklaag te bakken zonder olie. Houd dit goed in de gaten, het verbrandt snel. De boerenkool is klaar wanneer krokant.

Opmaak:

Plaats de serveer ring op het bord, begin met een laag van de artisjokken crème, daarop mag de tartaar, druk het geheel aan zodat de hoogte overal gelijk is. Daarna mag de coquille dakpansgewijs op de ossenhaas gelegd worden. Giet een theelepel olijfolie over de coquilles en voeg heel klein beetje zout toe. Hierop gaat de gesneden, gedroogde boerenkool. Zorg dat de boerenkool niet te groot is, maar het moet ook geen poeder meer zijn. Het zorgt voor het bittertje en krokante onderdeel van het gerecht.

Voeg als laatste de eetbare bloemen toe en maak er een mooi plaatje van.

IMG_5181

Auteur: FoodbyCo

Food-obsessed! Zelf gemaakt én zelf bedacht! Recepten makkelijk thuis te maken! Wil je dit niet zelf doen? Huur mij in voor een leuk privé-diner! Wel de lusten, niet de lasten!

Plaats een reactie