Lente-rolletjes

De Aziatische keuken en ik zijn beste vrienden. Ik denk dat van de zeven dagen die een week heeft, ik zeker zo’n vier tot vijf dagen de Aziatische keuken aandoe. Van heerlijke bouillonnetjes, groente schotels, tot kruidige vis- en vleesgerechten in de meest bonte kleuren die je je maar kunt voorstellen.

Nu het nieuwe jaar is begonnen, beginnen veel mensen met gezond eten en sporten. Nou ben ik daar helemaal voor, begrijp mij niet verkeerd, maar waarom alleen aan het begin van het jaar? Gezond eten staat voor mij gelijk aan lekker en smaakvol! Ik streef er altijd naar om vers, gezond én lekker te koken.

Processed with Rookie Cam
Lente-rolletjes met warm gerookte zalm.

Verse loempia’s, of lente-rolletjes zijn eens in de zoveel tijd, mijn eigen manier om mezelf een plezier te doen en lekker te ontspannen. Het maken van de rolletjes is veel makkelijker dan je zou denken maar je maakt hier wel weer een goede beurt mee, punten scoren!

Recept voor lente-rolletjes voor 1 persoon.

Ingrediënten:

  • 5 rijst vellen
  • 1 paprika
  • 1 wortel
  • paksoi
  • taugé
  • 1 halve komkommer
  • verse koriander
  • verse munt
  • 100 gram grote garnalen (voorgekookt)
  • 150 gram rijstnoedels
  • verse rode peper
  • hoisin saus
  • citroen sap
  • handjevol ongezouten pinda’s
  • siracha saus

Serveertip:

Vervang de garnalen door (warm) gerookte zalm, krab.

Bereiding:

1). Zorg ervoor dat alvorens je begint met het rollen van de rolletjes, je al de groenten hebt gesneden. De voorkeur gaat wel uit naar in de lengte gesneden stukken, het hoeft allemaal niet ‘julienne-dun’ te zijn maar het mag natuurlijk wel. Dit overigens met uitzondering van de taugé, paksoi en de kruiden.

2). Na het eindeloos snijden van al die groenten, is het tijd om de noedels te koken. Laat water aan de kook komen, gooi je noedels erin en ze koken binnen 3-5 minuten gaar. Na het afgieten is het handig om de noedels even af te spoelen met koud water, dan plakken ze wat minder aan elkaar.

4). Zet alles klaar om te beginnen aan het rollen, zodat je niet tussendoor nog verpakkingen open hoeft te maken of andere lastige dingen moet doen. Vul vervolgens een groot diep bord met heet (niet kokend) water uit de kraan. Week hier 1 rijstvel per keer in, ongeveer 10 seconden per vel, totdat het velletjes zacht is.

5). Leg dit velletje vervolgens helemaal uitgevouwen neer op de snijplank. Start vervolgens met een groen paksoi vel, leg dit midden-onderaan het velletje met de donkergroene, mooie kant op het rijstvel. Leg hier vervolgens eerst een klein handje noedels op. Vul dit aan met paprika, komkommer, taugé en wortel. Leg vervolgens daarop een aantal blaadjes munt en koriander. Nu heb je als het goed is onderaan het ronde vel, een vierkant gevuld met groenten.

6). Leg vervolgens bovenaan dit vierkant, 3 of 4 garnalen neer. Zo kom je uit op een voor driekwart gevuld midden van het vel.

7). Vouw de recht zij kant van het rijstvel in de lengte naar binnen waardoor je geen ronde maar een rechte lijn krijgt aan die kant. Doe hetzelfde met links. Pak hierna de onderkant van het rijstvel, vouw dit over het stapeltje groenten heen en rol dit vervolgens over de garnalen naar het einde van het vel.

Voilá, jouw eerste lente-rolletje is een feit!!

8). Wat beteft dipsausjes, gaat mijn voorkeur uit naar hoisin saus, gemixt met wat citroensap en afgetopt met pinda’s. Uiteraard kunnen de liefhebbers van spicy, kiezen voor de siracha saus.

Eet smakelijk!

Processed with Rookie Cam
Lente-rolletjes met garnalen.

Auteur: FoodbyCo

Food-obsessed! Zelf gemaakt én zelf bedacht! Recepten makkelijk thuis te maken! Wil je dit niet zelf doen? Huur mij in voor een leuk privé-diner! Wel de lusten, niet de lasten!

Plaats een reactie